Trampolingul este una dintre activitățile de loisir preferate de copii și adulți, mai ales în timpul verii. Piața oferă o multitudine de trambuline de grădină, de diferite dimensiuni, culori și calitate. Știi cum să sari corect ca să nu-ți provoci o entorsă urâtă la gleznă sau chiar o fractură? Iată câteva reguli pentru utilizarea în siguranță a unei trambuline în aer liber.
Sănătate și trambulină
Săriturile pe o trampolină, ca și alte sporturi, sunt sănătoase. Săriturile atât pe trambuline mici, cât și pe cele mari îmbunătățesc coordonarea mișcărilor, întăresc corpul și îmbunătățesc rezistența generală și condiția fizică. Săriturile regulate întăresc inima și mușchii profunzi din corp, numiți nucleul sau centrul corpului. În plus, mișcarea eliberează stresul și ne scutește de toate grijile, cel puțin pentru un timp.
Pe de altă parte, săriturile sunt nerecomandate copiilor sub 3 ani. Toate membrele, capul și coloana vertebrală sunt afectate în timpul săriturilor. Neurochirurgii sunt de acord că trambulinele la copiii mici pot afecta nervii sau vasele de sânge. În timpul lunilor de vară, se produc frecvent leziuni pe trambuline. Cele mai frecvente sunt fracturile, luxațiile, dinții scoși și altele. Leziunile apar ceva mai frecvent la persoanele care nu fac sport în timpul anului și ale căror corpuri nu sunt nu sunt suficient de întărite.
De aceea ar trebui să să vă păstrați copiii în siguranță în timp ce săriți pe trambulină. Nu-i lăsați nesupravegheați și amintiți-vă de regulile de bază ale unui comportament sigur.
11 reguli de comportament sigur pe trambulină
- Numărul de persoane - Respectați numărul maxim de persoane recomandat de producător. În mod ideal, 1 trambulină = 1 persoană.
- Greutate - Respectați capacitatea maximă de încărcare. Grupul de copii de pe trambulină trebuie să fie echilibrat în greutate și vârstă.
- Intrați - Urcați în trambulină doar prin deschiderea desemnată. Vă rugăm să păstrați punctele de intrare libere, astfel încât copiii să nu sară în absența dvs.
- Rățușă de protecție- O plasă de protecție ar trebui să fie întotdeauna inclusă și trebuie să fie montată și nedeteriorată în timpul săriturilor. Copiii nu trebuie să urce pe plasa de siguranță.
- Localizare - Așezați trambulina pe o suprafață solidă, se recomandă să lăsați cel puțin 1 m de spațiu în jurul trambulinei.
- Mâncare - Pe trambulină nu sunt permise alimente, băuturi sau alte bunătăți care ar putea fi inhalate de un copil.
- Îmbrăcăminte - Alegeți ceva strâmt și confortabil, șosetele antiderapante sunt, de asemenea, potrivite. Fetele trebuie să poarte o coadă de cal sau să lege părul lung. Păstrați bijuteriile afară.
- Delay- Țineți cont de faptul că o trambulină umedă alunecă cu adevărat și se poate răsturna în timpul vânturilor puternice.
- Suprafață - Săriturile pe centrul trambulinei sunt ideale, nu pe margini.
- Verificați - Țineți copiii mai mici sub supraveghere permanentă.
- Să urmați recomandările producătorului.
Cum să îngrijești o trambulină de exterior
Pentru a vă asigura că trambulina dvs. durează la fel de mult ca și cum ar fi nouă și este încă sigură pentru a sări pe ea, acordați-i îngrijirea de care are nevoie. Alegerea locului de amplasare este importantă, de preferat la umbră parțială. Trambulinele nu le place lumina directă a soarelui, radiațiile UV sunt dăunătoare pentru țesătură și pentru structura și plasa de protecție în sine.
În fiecare an, de preferință înainte de începerea sezonului, verificați toate piesele pentru rezistență și orice deteriorare. Lubrifiați arcurile, articulațiile și structura cu vaselină. La sfârșitul sezonului, puteți trata piesele din oțel cu un ulei de protecție pentru a preveni rugina și pentru a le proteja de frig. Pentru iarnă, vă recomandăm să dezasamblați trambulina și să o depozitați. Înainte de a face acest lucru, lăsați-l să se usuce bine și îndepărtați praful și alte resturi mici.
Rețeaua de protecție necesită o verificare regulată. Verificați-o în timpul sezonului. O mică ruptură în plasă poate fi reparată prin aprinderea ei. În cazul în care plasa este ruptă, înlocuiți-o cu una nouă. Sănătatea și siguranța sunt întotdeauna pe primul loc.